Je relatie goed houden met kinderen

voor wie is relatietherapie geschikt

Je relatie goed houden met kinderen

Meer dan de helft van de relaties komt in een relatiecrisis terecht als er kinderen komen. En dan is de grote vraag :wat doen we? Uit elkaar of ervoor vechten?

Wanneer er een kindje op komst is zijn ouders vooral druk met het inrichten van de babykamer, leuke kleertjes en het zoeken naar de beste buggy. Maar waar een kind echt blij van wordt, zijn ouders die het samen fijn hebben, alleen is daar vaak weinig aandacht voor. Het zou goed zijn om al voor er kinderen komen afspraken te maken over de verdeling van zorg en over de tijd en ruimte die ouders zelf nodig hebben. Daarnaast zal de ervaring van het vader/moeder worden voor een verschuiving binnen de relatie kunnen zorgen waar je je van te voren niet op voor kunt bereiden.

Wanneer je een kindje krijgt, heeft dat invloed op de relatie met je partner. Je bent naast partners nu ook allebei ouders. Voordat de kinderen er waren, was het mogelijk om je volledig op elkaar te richten. Als je een kind krijgt, verandert dat. Zeker in de beginperiode ben je als ouder helemaal gericht op jullie kind. Dat is heel normaal, want jullie kind is compleet afhankelijk van jullie zorg en aandacht. Dit wordt weer anders naarmate je kind ouder wordt.

De relatie heeft ook aandacht nodig en daarom is het uiteindelijk heel belangrijk, dat jullie je ook weer op elkaar gaan richten. Een goede relatie heeft namelijk ook invloed op hoe jullie je als ouders voelen. Jullie relatie heeft dus ook invloed op de ontwikkeling van jullie kind en hoe het kind zich voelt. Samen moeten jullie ervoor zorgen dat jullie relatie goed blijft. Maar hoe pak je dat aan?

Weinig tijd voor elkaar

Dit is wel de grootste verandering binnen een relatie na de komst van een kindje. Waar jullie  elkaar voorheen ‘ gewoon’ vonden tijdens het dagelijks leven, vraagt het nu om een actieve houding om aandacht voor elkaar te hebben. Het is fijn wanneer jullie tijd maken om te praten over de dagelijkse dingen; wat je hebt meegemaakt die dag , hoe het op je werk gaat en wat je persoonlijk bezighoudt. De tijd die hiervoor nodig is zal je moet afspreken/inplannen anders komt het vaak op de laatste plaats op een dag en dan is er vaak geen energie meer voor. Probeer er ook af en toe samen op uit te gaan, zodat je elkaar weer als partners ziet en meemaakt en niet alleen in de rol van vader of moeder.

Verschil in opvoeden

Tussen de ouders kan ongemerkt een verwijdering ontstaan, niet alleen door het tijdsgebrek, maar ook omdat jullie elkaars reacties niet meer kunnen volgen. Wanneer de kinderen groter worden  en minder zorg nodig hebben, kunnen conflicten ontstaan over de opvoeding ervan. Iedere partner heeft van huis uit een visie meegekregen over opvoeding en deze kunnen sterk van elkaar verschillen. Ga samen in gesprek over hoe je het ouderschap en opvoeding ziet, met in je achterhoofd het besef dat de ander vanuit zijn of haar ervaring naar opvoeding kijkt. Zo kan er begrip blijven over het verschil tussen jullie. Wanneer jullie het niet eens kunnen  worden over bepaalde regels, zoek dan een middenweg. Laat de een de regels over het ene onderwerp bepalen en de ander over het andere onderwerp. Probeer zulke gesprekken te voeren op momenten dat je kind er niet bij is.

Vaak is het mogelijk om hier samen uit komen , maar ook heel vaak niet. Relatietherapie kan dan zeker helpen om gesprekken op gang te krijgen, die thuis niet gevoerd worden of eindigen in ruzie en onbegrip. Vaak zien we ook ,dat de praktische zaken nog wel bespreekbaar zijn, maar ontbreekt het aan empathie en betrokkenheid naar elkaars welzijn. Deze aspecten hebben we echter wel nodig om ons verbonden te voelen en zo uiteindelijk ook stevig te staan als ouders voor onze kinderen.